Κυριακή 28 Μαΐου 2017

«Δεύτερη Γραφή: Ο Παπαδιαμάντης στις άλλες τέχνες»

Το Τμήμα Φιλολογίας, Ειδίκευση ΒΝΕΣ, σε συνεργασία με το Τμήμα Γαλλικής Φιλολογίας του ΑΠΘ, και με τη συμμετοχή της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών διοργανώνουν Επιστημονική Ημερίδα με θέμα "Δεύτερη γραφή: Ο Παπαδιαμάντης στις άλλες τέχνες", την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016 (10:00 π.μ. - 5:00 μ.μ.) στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης.
«Δεύτερη Γραφή: Ο Παπαδιαμάντης στις άλλες τέχνες»
Η διαδικασία της δεύτερης γραφής (rewriting) αποτελεί μια διαχρονική και πολύτροπη πολιτισμική και καλλιτεχνική πρακτική. Μέσα από τη μετάφραση, τη διασκευή, την ανθολόγηση, τη διασημειωτική μεταφορά, την ιδιοποίηση, ή και τον κανιβαλισμό το αρχικό κείμενο εγγράφεται ξανά σε ένα νέο κείμενο ή δρώμενο• η ανάγνωσή του διαμεσολαβείται και τα υλικά του ανασημασιοδοτούνται. Ο σύγχρονος θεωρητικός στοχασμός έχει περιγράψει τα πολλαπλά ζητήματα που θέτει η διαδικασία της δεύτερης γραφής και έχει διερωτηθεί για τα εκάστοτε κίνητρα και τις προθέσεις της. Συνιστά πράξη αποδοχής ή σύλησης; Εκφράζει ‘αγωνία της επίδρασης’ ή διάθεση για θεραπεία των 'σιωπών’ που άφησε το έργο-πηγή; Ποια τα ιδεολογικά συμφραζόμενα και οι παράγοντες που τη ρυθμίζουν κάθε φορά; Ποια η σημασία του μέσου αλλά και του πνεύματος της εποχής;
Η ημερίδα «Δεύτερη Γραφή: Ο Παπαδιαμάντης στις άλλες τέχνες» στοχεύει σε μια διεπιστημονική, συγκριτολογική και πολυθεματική συζήτηση των ερωτημάτων αυτών με σημείο αναφοράς το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, το οποίο στη διάρκεια των δύο τελευταίων αιώνων έχει γίνει αντικείμενο πολλαπλών μεταποιήσεων, οι οποίες πολλαπλασιάζονται τα τελευταία χρόνια. Οι ανακοινώσεις της Ημερίδας παρακολουθώντας για πρώτη φορά από κοινού και με συγκριτολογική μεθοδολογία τις δεύτερες γραφές παπαδιαμαντικών διηγημάτων, στο θέατρο και την όπερα, στον κινηματογράφο, στη ζωγραφική, στο παιδικό βιβλίο και τα κόμικς, επιδιώκουν να εξετάσουν τους λόγους για τους οποίους το παπαδιαμαντικό έργο αποτελεί δημοφιλές αντικείμενο για σύγχρονους έλληνες δημιουργούς. Επιπλέον, οι ανακοινώσεις διερευνούν τις μορφικές, συμβολικές και εννοιολογικές αναπροσαρμογές που εισάγει η επαναγραφή της παπαδιαμαντικής πεζογραφίας. Ανιχνεύουν τα ιδεολογικά κίνητρα της κάθε δεύτερης γραφής και επιδιώκουν να συσχετίσουν την ιδιοσυστασία της τόσο με το μέσον της όσο και με τον ορίζοντα προσδοκιών του κοινού στο οποίο απευθύνεται. Παράλληλα, θέτουν το ερώτημα κατά πόσο, εντέλει, η δεύτερη γραφή εμπλουτίζει τη διάχυση του παπαδιαμαντικού έργου στο ευρύτερο κοινό.
Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.
Το πρόγραμμα και περισσότερες πληροφορίες στα:
http://echo.frl.auth.gr/rewritingpapadiamantis/index.php
http://www.lis.upatras.gr/events/?event_id_1=100
https://www.facebook.com/events/596118517257264/.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου